Karnawał to czas nie tylko szalonej zabawy i spotkań towarzyskich, ale również delektowania się słodkimi przysmakami. Należą do nich przede wszystkim pączki i faworki. Jaka jest ich historia oraz gdzie znaleźć najlepsze pączki w Warszawie? Odpowiadamy w poniższym artykule.
Skąd wzięły się karnawałowe przysmaki?
Karnawałowe przysmaki mają długowieczną tradycję. Karnawał to czas poprzedzający Wielki Post, podczas którego nie jadało się mięsa. Ostatni tydzień przed jego rozpoczęciem (nazywany Ostatkami) był więc czasem, gdy można było najeść się „na zapas”. Nie szczędzono sobie wówczas pyszności, na jakie nie można było liczyć przez pozostałą część roku. Objadano się daniami mięsnymi, ale także słodkościami. Wszystko to, by zaspokoić apetyt przed nastaniem oszczędnego w sycące potrawy Wielkiego Postu.
Tradycje te przetrwały próbę czasu, a ich namiastkę stanowi przede wszystkim Tłusty Czwartek. To właśnie wtedy zajadamy się apetycznymi pączkami. Faworki goszczą zaś na naszych stołach w zasadzie przez cały okres karnawału i podczas ostatków. Nie brakuje także ciast i różnego rodzaju ciasteczek.
Smak karnawału – pączki i faworki
To właśnie pączki i faworki najbardziej kojarzą się z karnawałem. Te pierwsze znane był już w starożytnym Rzymie. Do Polski przywędrowały natomiast w XII wieku i początkowo nazywane były „pampuchami”. Nie były to jednak delikatne jak chmurka pączki, jakie znamy i jadamy dziś. Dopiero w w XVIII wieku zmodyfikowano przepis i dodano drożdże, co wpłynęło na zmianę konsystencji ciasta.
Z kolei faworki to przysmak, którego nazwę można przetłumaczyć w francuskiego (faveur) jako wstążeczka. Właśnie w takie wstążeczki z ciasta składa się w swego rodzaju kokardki, a potem smaży. Najlepsze faworki są słodkie i chrupiące, najczęściej posypane cukrem pudrem. Podaje się je przez cały okres karnawału; również w Tłusty Czwartek oraz we wtorek przed Środą Popielcową.
Gdzie znaleźć najlepsze pączki i najlepsze faworki w Warszawie?
Nie każdy ma chęć i czas, by przyrządzać domowej roboty pączki i faworki. Na szczęście w stolicy nie brakuje miejsc, gdzie znajdziemy przepyszne karnawałowe przysmaki. Świeże i apetyczne pączki serwują delikatesy Magdy Gessler. Można uraczyć się również innymi słodkościami, charakterystycznymi dla okresu karnawału. Faworki, rozetki, oponki, gniazdka, ciastka i ciasteczka – oferta cukierników jest niezwykle bogata i pełnymi garściami czerpie z długoletniej tradycji kulinarnej.
Karnawał to feeria barw, ale i smaków. Warto podtrzymywać staropolskie tradycje.