podkrzaczek.pl

podkrzaczek.pl – dziecko, lifestyle, motoryzacja, praca

restauracja
Lifestyle

Dlaczego restauracja musi dbać o wygląd swojego personelu?

Co wygląd pracowników restauracji ma wspólnego z Twoim biznesem? Wszystko. Kiedy klient wchodzi do Twojej restauracji, przyjmuje założenie, że będzie ona wyglądać: czy będzie czysta, czy nie, czy obsługa jest przyjazna i gościnna. Jeśli chcesz, aby klienci mieli pozytywne doświadczenia w Twojej restauracji, musisz upewnić się, że Twój personel wygląda dobrze i schludnie.

Wygląd pracowników restauracji a jakość sprzedaży

Wygląd pracowników restauracji ma duży wpływ na jakość sprzedaży. Jest to temat, który jest często poruszany w restauracjach, zwłaszcza jeśli chodzi o przyciąganie klientów. Wiele osób uważa, że dobra obsługa wystarczy, aby sprowadzić klientów do swojego biznesu. Ale w rzeczywistości istnieje wiele czynników, które wpływają na to, jak dobrze radzi sobie dany biznes, w tym wygląd i zachowanie osób, które w nim obsługują.

Jak poprawić wygląd swoich pracowników?

Istnieją jednak sposoby, aby poprawić wygląd pracowników bez konieczności wydawania fortuny. Na przykład spersonalizowane fartuchy kucharskie i odzież dla kucharzy mogą pomóc Twojemu personelowi wyróżnić się z tłumu (a przy okazji sprawić, że poczują się bardziej pewni siebie). Możesz nawet pójść tak daleko, aby dostosować fartuchy do konkretnych zleceń. Twoi goście będą pamiętać o tym małym szczególe, kiedy będą myśleć o tym, co sprawiło, że zapamiętają oni twój lokal na długo!

Fartuchy na zamówienie dla gastronomii, to coraz częściej stosowana technika. Jeśli np. w naszym lokalu odbywa się ślub, to dobrym pomysłem będą fartuchy na zamówienie dla gastronomii z wyszytymi imionami pary młodej (oczywiście powinniśmy to również z nimi uzgodnić). Spowoduje to nie tylko unikalny styl naszego personelu, ale również wzrośnie prawdopodobieństwo, że goście nas zapamiętają i przy najbliższej okazji przyjdą właśnie do nas.

Co się dzieje, gdy personel restauracji jest źle ubrany?

Badania pokazują, że restauracje, gdzie personel był schludnie ubrany miały prawie dwa razy więcej klientów, niż restauracje, w których personel był ubrany mniej schludnie, a ich uniformy nie pasowały do siebie. Pokazuje to, że z pewnością warto wydać trochę więcej na odzież dla kucharzy i kelnerów, ponieważ jest to inwestycja, która z pewnością zwróci nam się z nawiązką. Jeśli zaniedbamy ten aspekt naszego biznesu, to może on przynosić znacznie mniejsze zyski. Oczywiście w parze z odpowiednim ubiorem powinna iść wysoka jakość serwowanych potraw. Nawet najlepsze uniformy dla personelu nie zastąpią nam jedzenia wysokiej jakości.